Питка със сирене



  • При използване на рецепта от този блог, цитирайте източника FEDORCKA.BLOGSPOT.COM С ЛИНК КЪМ РЕЦЕПТАТА! В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ, НАРУШАВАТЕ АВТОРСКИТЕ ПРАВА! СЪЩОТО ВАЖИ И ЗА СНИМКОВИЯ МАТЕРИАЛ!

Много уханна на масълце, мека и вкусна питка. Опитайте!
Правя я вече няколко пъти и няма грешка :) Рецептата е като на масления тутманик >>, но с по-малко яйца, малко повече захар, пече се в по-малка, но висока тава, както и в предварително загрята фурна, а не като при тутманика в незагрята.

Продукти:
500 грама брашно
250 милилитра топла вода
7 грама суха мая
2 яйца 
50 милилитра олио
2 супени лъжици захар
2 чаени лъжички сол

Моля, не преписвайте рецептата с други мерни единици или променяйки минимално количеството на някои от продуктите, приписвайки си авторските й права! Вече няколко души забелязвам, че правят това. Цитирайте източника!!!

плънка
 250 грама сирене
2 яйца
100 грама меко краве масло
50 милилитра слънчогледово олио
част от мазнината ще използваме за намазване на тутманика отгоре след изпичане

на намазване
част от яйцата за плънката





Смесваме продуктите в хлебопекарна и оставяме на програма месене и втасване. Ако нямате хлебопекарна, просто замесете ръчно много добре и оставете добре да втаса.

Втасалото тесто поставяме върху набрашнена повърхност. Разделяме тестото на 4 парчета. Разточваме първото парче на кора с дебелина около 2 сантиметра. Намазняваме го добре с мекото краве масло. Разточваме друго парче от тестото. Поставяме го върху намазненото отгоре. Намазваме и тази кора добре с мазнина. Същото правим и с другите две парчета, като само последното парче не намазваме отгоре с мазнина. Защипваме краищата на четирите кори, така че да не излиза мазнината. Разточваме на кора с дебелина около сантиметър-два. Намазняваме отново, поръсваме с леко разбитите яйца и натрошеното сирене. Оставяме малко от яйцата за намазване на тутманика. Намазняваме отново с разтопеното останало краве масло, смесено с олиото. Навиваме на руло, а после на охлюв. 

Поставяме питката в дълбока тава с диаметър 20 см и височина поне 10 сантиметра. Дънота е покрито с хартия за печене. Намасляваме хартията и стените на тавата. Оставяме на топло да втаса за около час или докато напълни тавата. Мажем с малка част от яйцата. Печем в предварително загрята фурна на 150С на вентилатор или на 170-180С без вентилатор. Печем 1 час. Проверяваме с дървен шиш. Изваждаме питката и я намазваме добре с разтопено краве масло. Завиваме я, за да омекне кората. Оставете я да почине 30 минути.
И имате прекрасна пухкава като памук и много, много вкусна питка.

Питката се чупи, не се реже! ;)


Коментари

  1. За много години, Инче! Желая ти от сърце здраве, късмет и вдъхновение!
    Питката е толкова неустоима!
    Права си за плагиатстването, и аз се ядосвам, като видя, че по доста блогове никога не се цитират източници.
    Но понякога е нормално, особено за по.често приготвяните и простички рецепти да се получат съвпадения в продуктите, че и в количествата им.
    Със сигурност обаче повечето ти рецепти се отличават и почерка ти едва ли може да бъде повторен!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации